Maisto papildai: kokiu paros metu geriausia juos vartoti?

 

Labai dažnai pajutę tam tikrus simptomus į pagalbą pasitelkiame įvairius maisto papildus bei vitaminus. Tačiau kaip žinoti, kada ir kokių medžiagų pritrūkome?
Pirmieji signalai rodantys, kad organizmui stinga vitaminų yra energijos trūkumas, prasta savijauta, mieguistumas bei lūžinėjantys plaukai ar nagai. Pastebėjus šiuos simptomus rekomenduojama atlikti tyrimus, jog įsitikintumėte ar Jūsų kraujyje nestinga mineralinių medžiagų.
Nusprendus vartoti vitaminus vertėtų atidžiau su jais susipažinti ir atkreipti dėmesį į jų vartojimo laiką: kokie vitaminai yra rytiniai, o kokius gerti vakare? Kokios konkrečios vitaminų rūšys yra rekomenduojamos vartoti su maistu, o kokių nevertėtų vartoti pavalgius?
Išsamią informaciją apie tinkamą vitaminų vartojimo laiką, specialistų rekomendacijas ir konkrečius vitaminus rasite šiame straipsnyje.

Riebaluose tirpūs vitaminai: A, D, E, K, kurkuminas

Norint, kad organizmas galėtų įsisavinti šiuos vitaminus ar maistines medžiagas – reikalingi riebalai, kuriuose ištirpę vitaminai keliauja į kraujotaką. Rekomenduojama juos vartoti su maistu, pripildytu sočiaisiais riebalais - puikiai tiks paskaninti patiekalą avokadu, jogurtu, migdolų ar graikiniais riešutais.
Nepanaudotų riebaluose tirpių vitaminų atsargos yra kaupiamos įvairiuose organuose, daugiausia kepenyse. Paprastai mūsų organizme vitaminų A ir E yra atsargos būna gausios, tačiau vitaminų D ir K dažnas stokojame.

Vitaminas D padeda palaikyti imuninę sistemą, normalią kaulų bei dantų būklę, taip pat, padeda organizmui įsisavinti kalcį.
Šį, riebaluose tirpų, vitaminą geriausia vartoti su maistu, kuriame gausu riebalų, pietų metu ar ankstyvą popietę. Vitaminas D gali sumažinti miego hormono išsiskyrimą, todėl nerekomenduojama jo vartoti vakare.

Vitaminas A padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, odos būklę bei regėjimą.
Šis vitaminas yra tirpus riebaluose, tad nerekomenduojama jo vartoti tuščiu skrandžiu. Norint, kad organizmas greičiau jį pasisavintų rekomenduojama jį gerti su maistu, pripildytu sočiaisiais riebalais.

Vitaminas E padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
Jį rekomenduojama vartoti valgio metu ir pasistengti, kad maiste būtų dietinių riebalų (grūdai, riešutai, avokadai, jogurtas). Taip organizmas įsisavins jį geriau ir greičiau.

Vitaminas K padeda palaikyti normalų kraujo krešėjimą ir normalią kaulų būklę.
Jį galima vartoti bet kuriuo paros metu, tačiau geriausia - valgio metu, kartu su vitaminais C, D ir kalciu. Šis vitaminas geriausiai absorbuojamas, kai yra vartojamas su maistu, pripildytu sočiaisiais riebalais.
*Svarbu atkreipti dėmesį, jog jei geriate kraują skystinančius vaistus - vitamino K geriau nevartoti.


Vandenyje tirpūs vitaminai: C, B grupė, foliatai

Vandenyje tirpūs vitaminai geriausiai įsisavinami kai geriami tuščiu skrandžiu, todėl juos rekomenduojama gerti ryte, 30 min. iki pusryčių. Na, o jei pamiršote ir pirmiau suvalgėte pusryčius, tuomet luktelkite ir išgerkite juos praėjus 2 val. po valgio.
Priešingai nei riebaluose, tirpių vandenyje vitaminų atsargos organizme nėra kaupiamos. Tai reiškia, kad, jei suvartojate didesnį kiekį šių vitaminų, nei reikia, Jūsų organizmui, perteklius yra tiesiog pašalinamas su šlapimu. Būtent dėl to svarbu subalansuoti savo mitybą, kad kasdien gautumėte pakankamą kiekį vitaminų.

B vitaminų kompleksas labai svarbus tuo leidžia palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, energijos apykaitą, geležies apykaitą, imuninės sistemos veiklą ir kt.
Kai kurie B grupės vitaminai trukdo miegui. Pavyzdžiui, vitaminas B6 gali skatinti ryškius sapnus, o B12 - suteikti daug energijos. Tokios rūšies vitaminus geriausia yra gerti rytais, tuščiu skrandžiu. Tuo tarpu, vitaminas B3 padeda užmigti bei gerina miego kokybę, todėl vartojant jį nerekomenduojama gerti alkoholio, nes jis gali sukelti neigiamą šio vitamino poveikį. Beje, vitaminas C trukdo organizmui efektyviai įsisavinti B12, todėl negerkite jų vienu metu – padarykite 2 val. tarpą.

Vitaminas C padeda palaikyti imuninės sistemos veiklą, nervų sistemos veiklą, normalią energijos apykaitą bei saugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
Tam, kad organizmas greičiau įsisavintų šį, vandenyje tirpų, vitaminą, vartoti jį geriausia tuščiu skrandžiu. Vitaminą C rekomenduojama gerti ryte, likus 30 min. iki pusryčių arba praėjus bent porai valandų po valgio.


Kiti populiarūs mineralai:

Maisto papildai aprūpina organizmą trūkstamomis medžiagomis, tačiau negalima pamiršti, jog juos reikia vartoti atsakingai. Kaip jie sąveikauja tarpusavyje ir kokiu metu juos rekomenduojama vartoti rasite čia:

Geležis padeda palaikyti normalų deguonies pernešimą organizme, padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį.
Geležį geriausia vartoti tuščiu skrandžiu, nes rūgštinė skrandžio aplinka padeda geriau ją įsisavinti. Rekomenduojama geležies maisto papildus vartoti 1 val. prieš arba praėjus porai valandų po valgio, o norint pagerinti jos įsisavinimą - kartu su vitaminu C.
Deja, įprasti geležies maisto papildai neretai dirgina skrandį, sukelia pykinimą, todėl žmonės juos vartoja kartu su maistu ir dėl to neįsisavina net iki 50 proc. geležies.
Maisto produktai labiausiai stabdantys geležies įsisavinimą:
• Arbata;
• Kava;
• Pieno ir kiti produktai, kuriuose gausu kalcio;
• Gėrimai, kuriuose yra daug kofeino.
Rinkdamiesi maisto papildus, pasitarkite su savo gydytoju bei atkreipkite dėmesį į produkto sudėtį. Maisto papildų gamybos technologijos nuolat tobulėja, mineralai yra patalpinami į mikrokapsules, kurios padeda išvengti sąveikos su maistu.
Mikrokapsulių dėka  skrandis nėra dirginamas o mineralai neturi sąveikos su maistu, todėl maisto papildus organizmas pasisavina lengviau ir toleruoja kur kas geriau.

Magnis mūsų organizmui yra be galo svarbus elementas, jis padeda išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą, palaikyti normalią energijos apykaitą, nervų sistemos veiklą, raumenų funkciją bei kaulų ir dantų būklę, tad svarbiausia - ne kokiu paros metu jį vartojame, o, kad apskritai jo gauname. Nors kai kurie šaltiniai teigia, jog dėl raminančio ir atpalaiduojančio poveikio geriausia jį vartoti prieš miegą, nesuklysite pasirinkę ir pirmąją dienos pusę.

Vartojant kalcį vertėtų žinoti, jog jis apsunkina geležies, cinko ir magnio įsisavinimą organizme, todėl, jei šiuos papildus vartojate kartu, patartina tą daryti skirtingu paros metu.
Organizmas gali įsisavinti tik iki 500 mg kalcio vienu metu, todėl didesnes dozes reikėtų dalinti pusiau suvartojant vieną dalį ryte, o kitą vakare.

Probiotikų (gerųjų bakterijų) nerekomenduojama gerti ryte, nes rūgštinė skrandžio aplinka gali sunaikinti visas bakterijas, todėl geriausia juos vartoti 30 min po maisto, kai probiotikai gali saugiau nukeliauti iki žarnyno. Bakterijas, kurios geba apsigaubti apsaugine spora (sporabiotikus), galima vartoti ir ryte. 

Vartodami maisto papildus vitaminus, laikykitės šių paprastų taisyklių kad pasisavintumėte trūkstamas medžiagas, dieną būtumėte žvalūs ir nestigtumėte energijos, o naktį galėtumėte ramiai ilsėtis.
Vartodami vitaminus bei maisto papildus būtinai atkreipkite dėmesį į rekomenduojamas dienos normas, paros laiką bei sąveikas su kitais medikamentais.

Vartokite atsakingai!

Mylėti save: pavasariniai grožio ritualai namuose

Mylėti save: pavasariniai grožio ritualai namuose

Pavasaris – tai atsinaujinimo metas. Metas kai imame labiau rūpintis savo vidiniu ir išoriniu grožiu. Šia proga paruošėme Jums kelis grožio ritualų receptus, kuriuos galėsite atlikti namuose. Procedūros ne tik gali padėti susigrąžinti sveiSkaityti daugiau

Straipsniai

Kelionių vaistinėlė. Ką būtina turėti?

Kelionių vaistinėlė. Ką būtina turėti?

Kelionės – puikus būdas pailsėti nuo įtempto gyvenimo būdo, spartaus tempo ir streso. Kad kelionė neapkarstų, rekomenduojama visapusiškai pasiruošti: pasidaryti skiepus skrendant į egzotines šalis, įsigyti sveikatos draudimo polisą ir... Susikomplektuoti vaistinėlę! Ga ...

Skaityti daugiau
Kaip dirbti sode, kad neskaudėtų sąnarių?

Kaip dirbti sode, kad neskaudėtų sąnarių?

Sodo darbai – puiki aktyvaus laisvalaikio forma, galinti prilygti treniruotei. Ši veikla ypač naudinga vyresnio amžiaus žmonėms: reguliari daržininkystė gali padidinti lankstumą, stiprinti sąnarius, gerinti protinę veiklą ar net mažinti širdies ligų riziką. Tačiau sodinimas ...

Skaityti daugiau
Liposominis vitaminas D. Kokia jo nauda?

Liposominis vitaminas D. Kokia jo nauda?

Vitaminas D – sunkiai iš aplinkos pasisavinama medžiaga. Neretai jo pritrūksta net fiziškai aktyviems ir sveikai besimaitinantiems žmonėms, tad norint palaikyti normalias organizmo funkcijas, gali prireikti maisto papildų kurso. Liposominis vitaminas D gali būt ...

Skaityti daugiau
Mylėti save: pavasariniai grožio ritualai namuose

Mylėti save: pavasariniai grožio ritualai namuose

Pavasaris – tai atsinaujinimo metas. Metas kai imame labiau rūpintis savo vidiniu ir išoriniu grožiu. Šia proga paruošėme Jums kelis grožio ritualų receptus, kuriuos galėsite atlikti namuose. Procedūros ne tik gali padėti susigrąžinti sveiSkaityti daugiau

Stresas karantino metu (ir ne tik): būdai, kaip suvaldyti

Stresas karantino metu (ir ne tik): būdai, kaip suvaldyti

Sumažėję socialiniai ryšiai, padidėjęs laikas, praleistas namuose, apribota galimybė judėti ir užsiimti mėgstamomis veiklomis ar baimė patekti į sergančiųjų sąrašą daugeliui žmonių kelią nerimą, o jautresniems – ir didelį kasdienį stresą. Jausti tokius jausmus yra normali organizmo reakcija į pasik ...

Skaityti daugiau
Jūsų žarnyno žodynas: probiotikai, sporabiotikai ir prebiotikai

Jūsų žarnyno žodynas: probiotikai, sporabiotikai ir prebiotikai

Žarnyno mikrofloros svarba žmogaus organizmui nenuginčijama. Sveiko žmogaus žarnyne aptinkama milijardai mikroorganizmų, kurie sudėjus sveria apie 2–4 kg! Visos šios bakterijos ne tik palaiko normalią žarnyno funkciją, bet ir šalina toksinus, padeda įsisavinti ir gaminti vitaminus bei yra svarbi imu ...

Skaityti daugiau
Kas yra vitaminai ir kokia jų svarba organizmui

Kas yra vitaminai ir kokia jų svarba organizmui

Vitaminai, kas tai, kodėj jie tokie mums svarbūs ir kur juos rasti? Turbūt daugelis esate bent kartą gyvenime vartoję vitaminus – profilaktikai ar esant jų trūkumui organizme. Iki 1935-tųjų, kuomet atsirado pirmieji masinės gamybos vitaminai, trūkstant šių svarbių organizmui medžiagų žmonės jausdavo v ...

Skaityti daugiau
Supermaistas – grybai

Supermaistas – grybai

Hipokratas yra pasakęs: „Tegu maistas būna tavo vaistas, o vaistas – tavo maistas“. Visavertės mitybos reikšmę organizmui suprantame visi, tačiau kiek žinome apie konkrečių produktų naudą? Šį kartą kviečiame susipažinti su dar mažai žinomais, tačiau sparčiai populiarėjančia ...

Skaityti daugiau
Nematomas organizmo skydas – glaustai apie imunitetą

Nematomas organizmo skydas – glaustai apie imunitetą

Neretai sunkiausiai suprantami dalykai būna plika akimi neįžvelgiamos arba neapčiuopiamos materijos. Viena tokių – imuninė sistema. Turbūt visi žinome, kad tokia egzistuoja, kad ją turime ir kad ji saugo nuo ligų. Tačiau kaip veikia imunitetas? Kaip jį stiprinti? Kas yra tas nematomas skydas, ginan ...

Skaityti daugiau
Kas yra geležis ir kodėl jos kiekis organizme toks svarbus?

Kas yra geležis ir kodėl jos kiekis organizme toks svarbus?

Mieguistumas, chroninis nuovargis, apatija, išblyškusi oda, lūžinėjantys nagai ir slenkantys plaukai – atpažįstate save? Žmogaus organizme svarbią funkciją atlieka geležis, todėl šio mikroelemento trūkumas gali stipriai paveikti gyvenimo kokybę. Pakalbėkime, kas yra geležis i ...

Skaityti daugiau
Gydytojas Janas Hilbigas: nustokite nerimauti dėl nerimo

Gydytojas Janas Hilbigas: nustokite nerimauti dėl nerimo

Nerimas, slogi nuotaika, savigrauža – emocijos, pažįstamos daugeliui žmonių. Nors jų kyla dėl įvairiausių priežasčių, pateikiame 3 žmonių istorijas ir psichiatro psichoterapeuto Jano Hilbigo komentarus, kurie gali būti naudingi susiduriantiems su panašiomis situacijomis. Žin ...

Skaityti daugiau
Šiaurės citrinos – spanguolės

Šiaurės citrinos – spanguolės

Aukštapelkėse  auganti ir rugpjūčio pabaigoje uogas sunokinanti spanguolė – ne tik kisieliui virti. Skaisčiai raudonos uogos jau seniai žinomos kaip vitamino C šaltinis, natūralus antioksidantas.

Skaityti daugiau
Česnakas – ne tik imunitetui stiprinti

Česnakas – ne tik imunitetui stiprinti

Viso pasaulio virtuvėse populiarus česnakas liaudės medicinoje neretai vadinamas natūraliu antibiotiku ir antioksidantu. Šio prieskoninio augalo vaistinės savybės buvo žinomos nuo seno. Česnaką vartoti ragino ir medicinos tėvu vadinamas Avicena.

Skaityti daugiau
Magiškosios šeivamedžio uogos

Magiškosios šeivamedžio uogos

Šeivamedis – sausmedžių šeimai priklausantis vaistingas augalas, pavasarį pražystantis baltais ar gelsvais žiedais, į skėtį panašiose kekėse. Ypač vertinami  žiedai ir uogos naudojami medicinos, kosmetikos pramonėje.

Skaityti daugiau