Antibiotikai: kaip vartoti, kad sau nekenktumėte?

 

Jums ar jūsų artimiesiems susirgus, turbūt ne kartą buvo paskirti antibiotikai – antimikrobiniai vaistai, skirti naikinti bakterijas ir taip gydyti infekcijas. Kiekvienas gydytojas ir pacientas turi savo nuomonę apie antibiotikus, tačiau dažniausiai jie skiriami tik tuomet, kai tai neišvengiama. Antibiotikai laikomi vienu svarbiausių XX a. atradimu ir nuo to laiko išgelbėjo šimtus tūkstančių gyvybių. Bet drauge antibiotikai turi prieštaringų vertinimų dėl pašalinio poveikio. Panagrinėkime, kas yra antibiotikai ir kaip juos vartoti.

Kaip jau buvo minėta, antibiotikai kovoja su infekcijomis: naikina infekciją sukėlusias bakterijas arba stabdo jų plitimą. Yra daug rūšių antibiotikų – vieni plataus veikimo spektro, skirti įveikti įvairių tipų bakterijas, o kiti sukurti sunaikinti konkrečias bakterijų rūšis.

Nors antibiotikų nauda kovojant su ligomis yra akivaizdi, jie turi ir neigiamą pašalinį poveikį. Kuomet į organizmą patekę antibiotikai puola infekciją sukėlusias bakterijas, drauge jie gali naikinti ir milijonus gerųjų žarnyno bakterijų bei mikrobų, kurie sudaro mikroflorą. Per didelės dozės, ilgalaikis ar dažnas antibiotikų vartojimas, ypač kuomet tam nėra pagrindo, gali drastiškai pakeisti bakterijų skaičių ir jų tipą žarnyno mikrofloroje – tai itin aktualu ankstyvame amžiuje. Manoma, kad viena savaitė antibiotikų vartojimo gali metams paveikti žarnyno mikroflorą. Ne gana to, per dažnai vartojant antibiotikus, organizmas darosi atsparus, todėl vaistai tampa neveiksmingi. Dar vienas neigiamas antibiotikų padarinys – šalutinis poveikis, toks kaip pilvo pūtimas, viduriavimas ir kiti virškinamojo trakto veiklos sutrikimai. Kad antibiotikai atliktų savo darbą, o jūsų kūnas gautų daugiau naudos nei žalos, svarbu vykdyti gydytojo rekomendacijas ir laikytis pagrindinių antibiotikų vartojimo principų. Vienas tokių – maistas, kurį vartojate antibiotikų kurso metu ir po jo.

Fermentuotas maistas, pavyzdžiui, natūralus jogurtas, sūris, varškė, kefyras, fermentuotos daržovės, kombucha (arbatos grybas), rauginti kopūstai, kimči (azijietiškas kopūstų patiekalas) ir kt., yra probiotikais, arba gerosiomis bakterijomis, praturtintas maistas, kuriame natūralaus konservavimo metu išsiskiria žarnynui naudingi elementai. Fermentuotame maiste aptinkamos gerosios bakterijos, tokios kaip Lactobacilli (fermentuotuose pieno produktuose) ar Bacillus subtilis (natto – japonų fermentuotame patiekale), padeda atstatyti pažeistą mikroflorą, o reguliariai į racioną įtraukiantys natūralų jogurtą ar kitą fermentuotą maistą žmonės turi didesnį Lactobacilli ir mažesnį ligas sukeliančių bakterijų (pavyzdžiui, Enterobacteria ar Bilophila wadsworthia) skaičių. Gerosios bakterijos padeda palaikyti normalią mikrofloros būklę ir atsistatyti po ligų ar antibiotikų vartojimo, todėl į savo racioną įtraukite fermentuotą maistą.

Ne ką mažiau svarbu „pasirūpinti“ gerosiomis bakterijomis, esančiomis organizme. Į racioną įtraukiant maistinėmis skaidulomis gausų maistą, paskatinsite probiotikų dauginimąsi žarnyne. Toks maistas gali būti neskaldyti grudai, riešutai, lęšiai, pupos, žirniai, avižos, bananai, sėlenos, obuoliai, uogos, daržovės ir įvairūs šakniavaisiai bei sėklos. Be to, tyrimai rodo, kad skaidulos ne tik padeda gerosioms bakterijoms augti ir daugintis, bet ir mažina kenksmingų bakterijų skaičių. Tiesa, svarbu paminėti, jog maistinės skaidulos gali sulėtinti virškinimą, o drauge ir pristabdyti vaistų įsisavinimą. Todėl gydantis antibiotikais rekomenduojama vengti daug skaidulų turinčio maisto ir jį į racioną įtraukti tik pabaigus medikamentų kursą.

Antibiotikų kurso (ir bet kokių kitų vaistų vartojimo) metu taip pat nerekomenduojama valgyti greipfrutų ar gerti greipfrutų sulčių. Valgant greipfrutus, organizme išsiskiria fermentas citochromas P450. Šis fermentas skaldo ne tik greipfrutus, bet ir medikamentus, tačiau tai daro netinkamai ir gali pakenkti organizmui.

Antibiotikų vartojimo metu vengtinas ir kalcis, kuris mažina antibiotikų įsisavinimą. Tiesa, tokie produktai kaip jogurtas, neturi slopinančio poveikio, todėl manoma, kad reikia vengti maisto produktų, turinčių didelį kalcio kiekį, pavyzdžiui, brokolių, saldžiųjų bulvių, kietojo tofu, visų tamsiai žalių lapinių daržovių, kale salotų ir kt.

Jei kartu su antibiotikais vartojate gerasias bakterijas atkrepkite dėmesį – itin svarbu, jog jie nebūtų vartojami vienu metu. Tuo pačiu metu į organizmą patekę antibiotikai gali sunaikinti probiotikus, todėl gerąsias bakterijas gerkite praėjus kelioms valandoms nuo antibiotikų dozės bei tęskite vartojimą pabaigus antibiotikų kursą. Nepamirškite po antibiotikų kurso valgyti kuo daugiau skaidulų turinčių maisto produktų, kad sukurtumėte palankias sąlygas gerosios bakterijos vešėti. Jos atsidėkos Jums padėdamos organizmui atsistatyti.

Sakoma, jog viskas yra vaistas ir viskas yra nuodas. Sužinojome, jog antibiotikai gali išgelbėti gyvybę, bet ir pakenkti organizmui. Geriausiai medikamentus ir jų dozes parenka tik gydytojai, todėl nesulaukiant savo vizito ar neturint laiko apsilankyti pas medikus, nesiimkite savęs gydyti patys ir ypač – antibiotikais. Net gavus antibiotikų receptą, laikykitės vartojimo rekomendacijų ir nekeiskite dozės ar vartojimo dažnio.

Ženklai, rodantys, kad imunitetui reikia pagalbos

Ženklai, rodantys, kad imunitetui reikia pagalbos

Nusilpusią imuninę sistemą išduoda daugybė signalų. Darbų ir atsakomybių maratonas, besitęsiantis tiek darbe, tiek namuose, kartais neleidžia pastebėti prastos savijautos ar kūno siunčiamo pagalbos šauksmo. Todėl šį kartą apžvelkime, kokie požymiai sako, kad jūsų imun ...

Skaityti daugiau
Supermaistas – grybai

Supermaistas – grybai

Hipokratas yra pasakęs: „Tegu maistas būna tavo vaistas, o vaistas – tavo maistas“. Visavertės mitybos reikšmę organizmui suprantame visi, tačiau kiek žinome apie konkrečių produktų naudą? Šį kartą kviečiame susipažinti su dar mažai žinomais, tačiau sparčiai populiarėjančia ...

Skaityti daugiau

Straipsniai

SMART WAY padės puoselėti Lietuvos moterų krepšinį

SMART WAY padės puoselėti Lietuvos moterų krepšinį

„Matydami, kiek daug laiko, ambicijų, asmeninio ir komandinio darbo įdeda Lietuvos moterų krepšinio bendruomenė, norime prisidėti prie jos puoselėjimo ir padėti sportininkėms siekti pačių aukščiausių rezultatų“, – sako Arvydas Klovas, UAB „Osteca“ įmonių grupės, valdančios inovatyvių maisto papildų pr ...

Skaityti daugiau
Vasaros džiaugsmai ir pavojai

Vasaros džiaugsmai ir pavojai

Pagaliau po ilgo šaltojo periodo galima džiaugtis vasaros malonumais! Saulės vonios, vandens pramogos ir gurmaniški patiekalai tiesiai nuo grilio – klasikinis ir taip pasiilgtas vasaros trio! Tačiau kartais net su didžiausiais džiaugsmais gali ateiti rūpesčiai: apžvelkime, kokie pavojai tyko šiltuo ...

Skaityti daugiau
Stebuklingas žodis – antioksidantai

Stebuklingas žodis – antioksidantai

Antioksidantai dažnai matomi temose apie sveiką gyvenseną, subalansuotą mitybą ar jaunystės išsaugojimą. Tačiau suvokti jų veikimą bei naudą galima tik perpratus laisvųjų radikalų ir oksidacinio streso procesus. Ir nors tai gali skambėti kaip painūs moksliniai terminai, iš tiesų tai kasdieniai org ...

Skaityti daugiau
Vitaminas B12: nauda ir simptomai pritrūkus

Vitaminas B12: nauda ir simptomai pritrūkus

B grupės vitaminai daro svarbų vaidmenį įvairiose žmogaus organizmo srityse. Kiekvienas B grupės atstovas atlieka skirtingą funkciją, todėl organizmą turi pasiekti visas vitaminų B kompleksas. Panagrinėkime, kuo ypatingas žinomiausias B šeimos vitaminas – B12 ir kuo jis skiriasi nuo kitų B grupės n ...

Skaityti daugiau
Ar teisingai laikote vitaminus? Pagrindinės klaidos ir patarimai

Ar teisingai laikote vitaminus? Pagrindinės klaidos ir patarimai

Vitaminai laikomi įvairiose namų vietose: virtuvės spintelėje, šaldytuvo lentynoje, ant miegamojo staliuko ir t. t. Ar visos vietos tinkamos? Pasirodo – ne. Kad išlaikytume vitaminų efektyvumą ir neprarastume reikalingų savybių, reikia užtikrinti tinkamas laikymo sąlygas. Tad pasiaiškinkime, kur geriausia ...

Skaityti daugiau
Paslaptingasis šeivamedis: šventojo medžio nauda

Paslaptingasis šeivamedis: šventojo medžio nauda

Šeivamedis – plačiai Europoje paplitęs augalas, kurį turbūt esate matę ir jūs. Tai daugiametis 2–6 m aukščio krūmas arba nedidelis, iki 10 m aukščio medelis. Juodas jo uogas mėgsta lesti paukščiai, o parduotuvėse šeivamedžio uogos randamos uogienės, želė ar gėrimų forma. Šeivamedis ir naudingas, i ...

Skaityti daugiau
Sezoninės alergijos: patarimai ir prevencija

Sezoninės alergijos: patarimai ir prevencija

Kartais alergijos nustumiamos į paraštes kaip menkas nepatogumas. Tačiau kai kuriems tai gali būti milžiniškas diskomfortas, trukdantis džiaugtis pilnavertišku gyvenimu. Jei jums artimesnis antrasis variantas, sukluskite: pateikiame paprastus ir efektyvius patarimus, kaip palengvinti sezoninės alergijo ...

Skaityti daugiau
Ženklai, rodantys, kad imunitetui reikia pagalbos

Ženklai, rodantys, kad imunitetui reikia pagalbos

Nusilpusią imuninę sistemą išduoda daugybė signalų. Darbų ir atsakomybių maratonas, besitęsiantis tiek darbe, tiek namuose, kartais neleidžia pastebėti prastos savijautos ar kūno siunčiamo pagalbos šauksmo. Todėl šį kartą apžvelkime, kokie požymiai sako, kad jūsų imun ...

Skaityti daugiau
Kaip atgauti ūpą? Patikrinti būdai nuotaikai pagerinti

Kaip atgauti ūpą? Patikrinti būdai nuotaikai pagerinti

Kokios nuotaikos pirmąsias metų dienas aplanko jus? Tai jaudulys prieš naują etapą, nusivylimas dėl neįgyvendintų tikslų, o gal jūs abejingi šiam metų pasikeitimo riboženkliui? Nesvarbu, nuotaikos svyravimus patiriate šventiniu laikotarpiu ar kitais gyvenimo etapais, atkeliavusį slogutį galima suvaldyt ...

Skaityti daugiau
Gamtos pėdsakai maisto papilduose

Gamtos pėdsakai maisto papilduose

Gamtoje galima rasti daugybę dovanų. Tai ir nuotykiai einant į žygį, ir susipažinimas su augalija pažintiniuose takuose, ir atsipalaidavimas savaitgalį su šeima ar draugais prie ežero. Gamtoje žmonės atranda save, ilsisi nuo problemų ar net... sveikatinasi. Pavyzdžiui, ...

Skaityti daugiau
Vaistininkė rekomenduoja: liposominiai maisto papildai C ir D

Vaistininkė rekomenduoja: liposominiai maisto papildai C ir D

Vaistinėje ar net elektroninėje „Maistas sveikatai“ parduotuvėje galima pastebėti, jog tarp įprastų vitaminų pasitaiko liposominių. Todėl gali kilti klausimas – ką rinktis: vitaminą D ar liposominį vitaminą D? Vitaminą C ar liposominį vitaminą C? Prieš priimant sprend ...

Skaityti daugiau
Cholesterolis: kas kenkia, o kas padeda?

Cholesterolis: kas kenkia, o kas padeda?

Išgirdus žodį CHOLESTEROLIS, pirmiausiai kyla mintys apie jo mažinimą, riebų, nesveiką maistą ir žalą kraujotakai. Tačiau tai tik viena medalio pusė. Cholesterolis yra gyvybiškai svarbi medžiaga, kurios per mažas ar per didelis kiekis gali būti kenksmingas. Taigi kas yra c ...

Skaityti daugiau
Kelionių vaistinėlė. Ką būtina turėti?

Kelionių vaistinėlė. Ką būtina turėti?

Kelionės – puikus būdas pailsėti nuo įtempto gyvenimo būdo, spartaus tempo ir streso. Kad kelionė neapkarstų, rekomenduojama visapusiškai pasiruošti: pasidaryti skiepus skrendant į egzotines šalis, įsigyti sveikatos draudimo polisą ir... Susikomplektuoti vaistinėlę! Ga ...

Skaityti daugiau
Kaip dirbti sode, kad neskaudėtų sąnarių?

Kaip dirbti sode, kad neskaudėtų sąnarių?

Sodo darbai – puiki aktyvaus laisvalaikio forma, galinti prilygti treniruotei. Ši veikla ypač naudinga vyresnio amžiaus žmonėms: reguliari daržininkystė gali padidinti lankstumą, stiprinti sąnarius, gerinti protinę veiklą ar net mažinti širdies ligų riziką. Tačiau sodinimas ...

Skaityti daugiau
Liposominis vitaminas D. Kokia jo nauda?

Liposominis vitaminas D. Kokia jo nauda?

Vitaminas D – sunkiai iš aplinkos pasisavinama medžiaga. Neretai jo pritrūksta net fiziškai aktyviems ir sveikai besimaitinantiems žmonėms, tad norint palaikyti normalias organizmo funkcijas, gali prireikti maisto papildų kurso. Liposominis vitaminas D gali būt ...

Skaityti daugiau
Mylėti save: pavasariniai grožio ritualai namuose

Mylėti save: pavasariniai grožio ritualai namuose

Pavasaris – tai atsinaujinimo metas. Metas kai imame labiau rūpintis savo vidiniu ir išoriniu grožiu. Šia proga paruošėme Jums kelis grožio ritualų receptus, kuriuos galėsite atlikti namuose. Procedūros ne tik gali padėti susigrąžinti sveiSkaityti daugiau

Stresas karantino metu (ir ne tik): būdai, kaip suvaldyti

Stresas karantino metu (ir ne tik): būdai, kaip suvaldyti

Sumažėję socialiniai ryšiai, padidėjęs laikas, praleistas namuose, apribota galimybė judėti ir užsiimti mėgstamomis veiklomis ar baimė patekti į sergančiųjų sąrašą daugeliui žmonių kelią nerimą, o jautresniems – ir didelį kasdienį stresą. Jausti tokius jausmus yra normali organizmo reakcija į pasik ...

Skaityti daugiau
Jūsų žarnyno žodynas: probiotikai, sporabiotikai ir prebiotikai

Jūsų žarnyno žodynas: probiotikai, sporabiotikai ir prebiotikai

Žarnyno mikrofloros svarba žmogaus organizmui nenuginčijama. Sveiko žmogaus žarnyne aptinkama milijardai mikroorganizmų, kurie sudėjus sveria apie 2–4 kg! Visos šios bakterijos ne tik palaiko normalią žarnyno funkciją, bet ir šalina toksinus, padeda įsisavinti ir gaminti vitaminus bei yra svarbi imu ...

Skaityti daugiau
Kas yra vitaminai ir kokia jų svarba organizmui

Kas yra vitaminai ir kokia jų svarba organizmui

Vitaminai, kas tai, kodėj jie tokie mums svarbūs ir kur juos rasti? Turbūt daugelis esate bent kartą gyvenime vartoję vitaminus – profilaktikai ar esant jų trūkumui organizme. Iki 1935-tųjų, kuomet atsirado pirmieji masinės gamybos vitaminai, trūkstant šių svarbių organizmui medžiagų žmonės jausdavo v ...

Skaityti daugiau
Supermaistas – grybai

Supermaistas – grybai

Hipokratas yra pasakęs: „Tegu maistas būna tavo vaistas, o vaistas – tavo maistas“. Visavertės mitybos reikšmę organizmui suprantame visi, tačiau kiek žinome apie konkrečių produktų naudą? Šį kartą kviečiame susipažinti su dar mažai žinomais, tačiau sparčiai populiarėjančia ...

Skaityti daugiau
Nematomas organizmo skydas – glaustai apie imunitetą

Nematomas organizmo skydas – glaustai apie imunitetą

Neretai sunkiausiai suprantami dalykai būna plika akimi neįžvelgiamos arba neapčiuopiamos materijos. Viena tokių – imuninė sistema. Turbūt visi žinome, kad tokia egzistuoja, kad ją turime ir kad ji saugo nuo ligų. Tačiau kaip veikia imunitetas? Kaip jį stiprinti? Kas yra tas nematomas skydas, ginan ...

Skaityti daugiau
Kas yra geležis ir kodėl jos kiekis organizme toks svarbus?

Kas yra geležis ir kodėl jos kiekis organizme toks svarbus?

Mieguistumas, chroninis nuovargis, apatija, išblyškusi oda, lūžinėjantys nagai ir slenkantys plaukai – atpažįstate save? Žmogaus organizme svarbią funkciją atlieka geležis, todėl šio mikroelemento trūkumas gali stipriai paveikti gyvenimo kokybę. Pakalbėkime, kas yra geležis i ...

Skaityti daugiau
Gydytojas Janas Hilbigas: nustokite nerimauti dėl nerimo

Gydytojas Janas Hilbigas: nustokite nerimauti dėl nerimo

Nerimas, slogi nuotaika, savigrauža – emocijos, pažįstamos daugeliui žmonių. Nors jų kyla dėl įvairiausių priežasčių, pateikiame 3 žmonių istorijas ir psichiatro psichoterapeuto Jano Hilbigo komentarus, kurie gali būti naudingi susiduriantiems su panašiomis situacijomis. Žin ...

Skaityti daugiau
Šiaurės citrinos – spanguolės

Šiaurės citrinos – spanguolės

Aukštapelkėse  auganti ir rugpjūčio pabaigoje uogas sunokinanti spanguolė – ne tik kisieliui virti. Skaisčiai raudonos uogos jau seniai žinomos kaip vitamino C šaltinis, natūralus antioksidantas.

Skaityti daugiau
Česnakas – ne tik imunitetui stiprinti

Česnakas – ne tik imunitetui stiprinti

Viso pasaulio virtuvėse populiarus česnakas liaudės medicinoje neretai vadinamas natūraliu antibiotiku ir antioksidantu. Šio prieskoninio augalo vaistinės savybės buvo žinomos nuo seno. Česnaką vartoti ragino ir medicinos tėvu vadinamas Avicena.

Skaityti daugiau