Ciberžolė ir kurkuminas: ką reikėtų apie juos žinoti

 

Ciberžolė ir kurkuminas – ypač populiarūs prieskoniai, žinomi dėl naudos žmogaus organizmui. Abu prieskoniai, galima sakyti, dabar išgyvena savo aukso amžių, todėl juos dažnai pamatysite kulinarinėse laidose, ant maisto papildų pakuočių ar reklamose. Ciberžolė ir kurkuminas – dėmesio verti geros savijautos ingredientai, tad siūlome juos panagrinėti išsamiau.

Dažinė ciberžolė (turmeric arba curcuma longa) – tai Pietų Azijoje auganti imbierinių šeimos augalų genties atstovė. Dažniausiai ciberžolę rasite miltelių pavidalu: natūrali ciberžolės šaknis išverdama, išdžiovinama ir sumalama. Ciberžolė jau tūkstančius metų naudojama Indijos virtuvėje ir ajurvedoje, tačiau tik pastaruoju metu vis labiau kalbama apie augalo naudą organizmui.

Dažinė ciberžolė padeda palaikyti normalią:
•    imuninės sistemos veiklą;
•    kepenų veiklą.
•    plaučių ir viršutinių kvėpavimo takų veiklą;
•    širdies veiklą bei normalią kraujo cirkuliaciją;
•    nervų sistemos veiklą.

Kurkuminas (curcumin) yra ciberžolės dalis, suteikiantis vaiskiai gelsvą spalvą. Jis išgaunamas iš išdžiovintos ciberžolės šaknies. Vieną šaknį sudaro maždaug 2–5 % kurkumino. Šis ekstraktas dažnai naudojamas kaip natūralus dažiklis, taip pat jo rasite kosmetikoje. Taigi ciberžolė ir kurkuminas nėra tas pats: ciberžolė yra augalas, o kurkuminas – vienas iš jo cheminių junginių, pagrindinė aktyvioji medžiaga.

Ciberžolėse galima rasti kurkumino ir kitų kurkuminoidų: šakniastiebiuose apie 22,21–40,36 mg / 1 g, o šakniagumbiuose – 1,94 mg / 1 g. Kurkuminas vadinamas aktyviuoju ciberžolės junginiu – tai natūralus fenolis, didesnę koncentraciją turintis ekstrakte nei milteliuose (plg.: miltelių pavidalo ciberžolėje yra apie 3 mg kurkuminoidų, o šaknų ekstrakte – iki 400 mg).

Kurkuminas nėra tirpus vandenyje, todėl jis prastai įsisavinamas į kraują. Viena plačiai paplitusi rekomendacija – vartoti jį kartu su piperinu, kurio yra juoduosiuose pipiruose. Dėl šios priežasties kurkumino papildai neretai „komplektuojami“ su šiais ingredientais. Tačiau, svarbu žinoti, jog piperinas gali sudirginti virškinimo traktą, o vartojant su kitais vaistais gali padidinti žarnyno pralaidumą, tad turintiems jautrų skrandį reiktų atidžiai stebėti savijautą.



Kurkuminas taip pat gali būti vartojamas su aliejais, nes yra tirpus riebaluose. Tačiau bet kokie riebalai nėra tinkami – vartokite kurkuminą su žuvų taukais (įprasta doze) arba alyvuogių ar kokosų aliejumi (puse arbatinio šaukštelio), bet ne riebiu maistu ar kitokiais riebalais.

Mokslas nuolat tobulėja, todėl atsiranda daugybė būdų bei formulių, padedančių geriau įsisavinti įvairias medžiagas be pagalbinių ingredientų.⁠ Kadangi kurkuminas tirpus riebaluose, jis gali būti susmulkintas iki labai smulkių mikrodalelių ir sumaišomas su ciberžolės eteriniu aliejumi.

Ciberžolė ir kurkuminas gali ne tik padėti, bet ir turėti šalutinį poveikį. Suvartojus didesnę dozę nei leidžiama, gali atsirasti pykinimas ir virškinimo trakto nusiskundimai, todėl visada atidžiai perskaitykite vartojimo instrukcijas ir laikykitė jų. Venkite ciberžolės, jeigu turite tulžies pūslės akmenligę, tulžies latako obstrukciją ar sergate debetu. Taip pat ciberžolė skystina kraują, mažina krešėjimą, todėl įvairūs gaminiai iš šio augalo ir maisto papildai su ciberžole nerekomenduojami turintiems krešumo problemų ir bent dvi savaites prieš / po operacijų.

Ir pabaigai – visada skaitykite sudėtį. Ne visi parduodami produktai yra natūralūs. Neretai į pigesnius ciberžolės miltelius dedamos priemaišos, kurios gali kenkti. Pavyzdžiui, tokie užpildai kaip kasavos krakmolas, miežiai, kviečių ar rugių miltai žmonėms, netoleruojantiems glitimo, gali sukelti nemalonių pojūčių.

Straipsniai

Cholesterolis: kas kenkia, o kas padeda?

Cholesterolis: kas kenkia, o kas padeda?

Išgirdus žodį CHOLESTEROLIS, pirmiausiai kyla mintys apie jo mažinimą, riebų, nesveiką maistą ir žalą kraujotakai. Tačiau tai tik viena medalio pusė. Cholesterolis yra gyvybiškai svarbi medžiaga, kurios per mažas ar per didelis kiekis gali būti kenksmingas. Taigi kas yra c ...

Skaityti daugiau
Kelionių vaistinėlė. Ką būtina turėti?

Kelionių vaistinėlė. Ką būtina turėti?

Kelionės – puikus būdas pailsėti nuo įtempto gyvenimo būdo, spartaus tempo ir streso. Kad kelionė neapkarstų, rekomenduojama visapusiškai pasiruošti: pasidaryti skiepus skrendant į egzotines šalis, įsigyti sveikatos draudimo polisą ir... Susikomplektuoti vaistinėlę! Ga ...

Skaityti daugiau
Kaip dirbti sode, kad neskaudėtų sąnarių?

Kaip dirbti sode, kad neskaudėtų sąnarių?

Sodo darbai – puiki aktyvaus laisvalaikio forma, galinti prilygti treniruotei. Ši veikla ypač naudinga vyresnio amžiaus žmonėms: reguliari daržininkystė gali padidinti lankstumą, stiprinti sąnarius, gerinti protinę veiklą ar net mažinti širdies ligų riziką. Tačiau sodinimas ...

Skaityti daugiau
Liposominis vitaminas D. Kokia jo nauda?

Liposominis vitaminas D. Kokia jo nauda?

Vitaminas D – sunkiai iš aplinkos pasisavinama medžiaga. Neretai jo pritrūksta net fiziškai aktyviems ir sveikai besimaitinantiems žmonėms, tad norint palaikyti normalias organizmo funkcijas, gali prireikti maisto papildų kurso. Liposominis vitaminas D gali būt ...

Skaityti daugiau
Mylėti save: pavasariniai grožio ritualai namuose

Mylėti save: pavasariniai grožio ritualai namuose

Pavasaris – tai atsinaujinimo metas. Metas kai imame labiau rūpintis savo vidiniu ir išoriniu grožiu. Šia proga paruošėme Jums kelis grožio ritualų receptus, kuriuos galėsite atlikti namuose. Procedūros ne tik gali padėti susigrąžinti sveiSkaityti daugiau

Stresas karantino metu (ir ne tik): būdai, kaip suvaldyti

Stresas karantino metu (ir ne tik): būdai, kaip suvaldyti

Sumažėję socialiniai ryšiai, padidėjęs laikas, praleistas namuose, apribota galimybė judėti ir užsiimti mėgstamomis veiklomis ar baimė patekti į sergančiųjų sąrašą daugeliui žmonių kelią nerimą, o jautresniems – ir didelį kasdienį stresą. Jausti tokius jausmus yra normali organizmo reakcija į pasik ...

Skaityti daugiau
Jūsų žarnyno žodynas: probiotikai, sporabiotikai ir prebiotikai

Jūsų žarnyno žodynas: probiotikai, sporabiotikai ir prebiotikai

Žarnyno mikrofloros svarba žmogaus organizmui nenuginčijama. Sveiko žmogaus žarnyne aptinkama milijardai mikroorganizmų, kurie sudėjus sveria apie 2–4 kg! Visos šios bakterijos ne tik palaiko normalią žarnyno funkciją, bet ir šalina toksinus, padeda įsisavinti ir gaminti vitaminus bei yra svarbi imu ...

Skaityti daugiau
Kas yra vitaminai ir kokia jų svarba organizmui

Kas yra vitaminai ir kokia jų svarba organizmui

Vitaminai, kas tai, kodėj jie tokie mums svarbūs ir kur juos rasti? Turbūt daugelis esate bent kartą gyvenime vartoję vitaminus – profilaktikai ar esant jų trūkumui organizme. Iki 1935-tųjų, kuomet atsirado pirmieji masinės gamybos vitaminai, trūkstant šių svarbių organizmui medžiagų žmonės jausdavo v ...

Skaityti daugiau
Supermaistas – grybai

Supermaistas – grybai

Hipokratas yra pasakęs: „Tegu maistas būna tavo vaistas, o vaistas – tavo maistas“. Visavertės mitybos reikšmę organizmui suprantame visi, tačiau kiek žinome apie konkrečių produktų naudą? Šį kartą kviečiame susipažinti su dar mažai žinomais, tačiau sparčiai populiarėjančia ...

Skaityti daugiau
Nematomas organizmo skydas – glaustai apie imunitetą

Nematomas organizmo skydas – glaustai apie imunitetą

Neretai sunkiausiai suprantami dalykai būna plika akimi neįžvelgiamos arba neapčiuopiamos materijos. Viena tokių – imuninė sistema. Turbūt visi žinome, kad tokia egzistuoja, kad ją turime ir kad ji saugo nuo ligų. Tačiau kaip veikia imunitetas? Kaip jį stiprinti? Kas yra tas nematomas skydas, ginan ...

Skaityti daugiau
Kas yra geležis ir kodėl jos kiekis organizme toks svarbus?

Kas yra geležis ir kodėl jos kiekis organizme toks svarbus?

Mieguistumas, chroninis nuovargis, apatija, išblyškusi oda, lūžinėjantys nagai ir slenkantys plaukai – atpažįstate save? Žmogaus organizme svarbią funkciją atlieka geležis, todėl šio mikroelemento trūkumas gali stipriai paveikti gyvenimo kokybę. Pakalbėkime, kas yra geležis i ...

Skaityti daugiau
Maisto papildai: kokiu paros metu geriausia juos vartoti?

Maisto papildai: kokiu paros metu geriausia juos vartoti?

Nusprendus vartoti vitaminus vertėtų atidžiau su jais susipažinti ir atkreipti dėmesį į jų vartojimo laiką: kokie vitaminai yra rytiniai, o kokius gerti vakare? Kokios konkrečios vitaminų rūšys yra rekomenduojamos vartoti su maistu, o kokių nevertėtų vartoti pavalgius?
Skaityti daugiau

Gydytojas Janas Hilbigas: nustokite nerimauti dėl nerimo

Gydytojas Janas Hilbigas: nustokite nerimauti dėl nerimo

Nerimas, slogi nuotaika, savigrauža – emocijos, pažįstamos daugeliui žmonių. Nors jų kyla dėl įvairiausių priežasčių, pateikiame 3 žmonių istorijas ir psichiatro psichoterapeuto Jano Hilbigo komentarus, kurie gali būti naudingi susiduriantiems su panašiomis situacijomis. Žin ...

Skaityti daugiau
Šiaurės citrinos – spanguolės

Šiaurės citrinos – spanguolės

Aukštapelkėse  auganti ir rugpjūčio pabaigoje uogas sunokinanti spanguolė – ne tik kisieliui virti. Skaisčiai raudonos uogos jau seniai žinomos kaip vitamino C šaltinis, natūralus antioksidantas.

Skaityti daugiau
Česnakas – ne tik imunitetui stiprinti

Česnakas – ne tik imunitetui stiprinti

Viso pasaulio virtuvėse populiarus česnakas liaudės medicinoje neretai vadinamas natūraliu antibiotiku ir antioksidantu. Šio prieskoninio augalo vaistinės savybės buvo žinomos nuo seno. Česnaką vartoti ragino ir medicinos tėvu vadinamas Avicena.

Skaityti daugiau
Magiškosios šeivamedžio uogos

Magiškosios šeivamedžio uogos

Šeivamedis – sausmedžių šeimai priklausantis vaistingas augalas, pavasarį pražystantis baltais ar gelsvais žiedais, į skėtį panašiose kekėse. Ypač vertinami  žiedai ir uogos naudojami medicinos, kosmetikos pramonėje.

Skaityti daugiau