Supermaistas – grybai

 

Kokios asociacijos jums kyla išgirdus žodį grybai? Grybai – dar gana mažai ištirta gyvybės forma, esanti nei augalas, nei gyvūnas, tačiau turinti abiejų rūšių savybių. Tai iš dalies nepastebima, tačiau glaudžiai mus supanti ekosistemos dalis. Geriau pagalvojus, grybų rasime kone visur: valgomieji grybai užkariavo kulinariją, o jų atsargos ruošiamos metams į priekį; grybai gali būti parazitiniai – apsigyventi namuose pelėsio pavidalu ar tapti nagų susirgimu; grybai gali sukelti haliucinacijas – tokius vartojo Centrinės Amerikos, Meksikos, Indijos ir kitų tautų gentys; na ir galop – grybų pritaikymas medicinoje (Penicillium), gelbėjantis milijonus gyvybių.

Grybai lietuviams turbūt labiausiai siejasi su grybavimo sezonu, patiekalais, konservavimu. Tačiau iš vakarų po truputį plūsta Rytų tradicijų mada – sveikatinimasis pagal ajurvedą, meditacija rytais, mityba, į kurią įtraukiamas supermaistas. Vienas tokių – Rytuose plačiai vartojami grybai. Jie pateikiami pačiomis įvairiomis formomis: milteliais gardinami patiekalai, džiovinti dedami į kokteilius ar arbatas, susmulkinti dozuojami kapsulėse, vartojami ekstrakto ir tinktūros forma.

Grybai – tikri kovotojai. Jie gyvena konkurencingoje aplinkoje, todėl turi nuolat kautis su kitais grybais, kurie naudojasi tais pačiais mitybos šaltiniais, bei atremti kenkėjų, parazitų ir bakterijų atakas. Kai kurie grybai, kaip ir gyvūnai ar paukščiai, netgi naudoja toksinus, kad apsisaugotų nuo priešų. Kad išliktų pavojingoje aplinkoje ir gebėtų kovoti su bakterijomis, grybuose gausu baltymų ir kitų maistingųjų medžiagų, todėl neretai yra tokie naudingi žmonėms.

Žinoma, retos grybų rūšys turi stulbinančių medicininių savybių. Tačiau ne vienas jų gali būti įtrauktas į supermaisto sąrašą. Pradėkime nuo to, kas yra supermaistas – tai maisto produktai, išsiskiriantys dideliu maistingumu ir nauda organizmui. Supermaisto sąraše galima išvysti goji (kininių ožerškių) uogas, linų sėmenis, ispaninių šalavijų sėklas (chia), kanapių sėklas ir kt. O kokias grybų rūšis galima priskirti  į supermaisto kategoriją?

Ar girdėjote apie reishi – tikrinį blizgutį? Tai grybas, kuris Tolimųjų Rytų kraštuose buvo žinomas ir naudojamas ajurvedoje prieš daugiau nei 2000 metų. Natūraliomis sąlygomis reishi auga Kinijos, Japonijos ir Korėjos kalnų miškuose, tačiau randami ir pas mus. Šie grybai Lietuvoje saugomi, tad yra įtraukti į Raudonąją knygą.

Reishi auga ant medžių kamienų ir yra karstelėjusio skonio, todėl priskiriami prie nevalgomų grybų. Kaip bebūtų, jie turi daug naudingųjų savybių, todėl iš jų gaminami maisto papildai kapsulių ir arbatos forma. Tikriniuose blizgučiuose mums aktualiausi polisacharidai, ypač beta gliukanai, kurie padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą.

Dar vienas supergrybas – valgomasis dantenis, arba šitakė (Shiitake). Valgomasis dantenis populiarus visame pasaulyje. Šie grybai išsiskiria vitamino D2 ir B grupės vitaminų gausa. Dėl savo universalaus skonio, šitakės jau šimtus metų mėgstamos Azijos virtuvėje ir ajurvedoje. Kaip ir reishi, auga ant medžių.

Naudingi organizmui grybai gali būti net ir parazitiniai. Vieni tokių –  kininis kordicepsas (Cordyceps), mintantis vabzdžiais. Šio grybo sporos, patekusios ant vabzdžio ar jo lervos, ne tik maitinasi jo syvais, bet ir paveikia smegenis bei priverčia jį iškilti į žemės paviršių. Tuomet grybas patenka į tinkamą augti vietą, o vabzdys miršta, taip suteikdamas sąlygas grybui mėtyti savo sporas. Kininis kordicepsas randamas Himalajų kalnuose, 3–5 km aukštyje, ir labiausiai vertinamas Kinijos ir Tibeto medicinoje dėl savo teigiamos įtakos imuninei sistemai. Taip pat tai itin brangūs grybai: 10 g kininio kordicepso kainuoja apie 700 dolerių – brangiau nei tiek pat aukso! Tiesa, maisto papildams gaminti naudojami ant augalinio substrato (o ne vabzdžių) auginami kininiai kordicepsai, tokiu būdu išauginant didesnį vaisiakūnį, o natūralioje aplinkoje augantys kordicepsai sparčiai nyksta dėl besikeičiančių oro sąlygų ir žmogaus įsikišimo.


Dar vienas retas, bet ir Lietuvoje aptinkamas supergrybas – kuokštinė grifolė (Maitake). Į Raudonąją knygą įrašytas valgomasis grybas, vadinamas šokančiu grybu, gausiai auga Šiaurės Amerikoje ir Japonijoje. Kuokštinė grifolė, arba kuokštinis sėdis, išsiskiria didele polisacharidų, ypač beta gliukanų, koncentracija.

Ir pabaigai, vieni gurmaniškiausių grybų (beje, taip pat auginamų ir Lietuvoje!) – gluosniniai kreivabudžiai (Oyster mushroom). Oyster mushroom (verčiant pažodžiui – austrių grybai) neretai pakeičia mėsą vegetariškuose patiekaluose, be to, primena austres savo skoniu bei kvapu. Šie grybai turi didelį ergotioneino, arba natūralaus antioksidanto, kiekį, todėl yra ne tik skanūs, bet ir naudingi.


Taigi grybų karalystė – milžiniška ir slepianti daug turtų. Populiarėjančios Rytų tradicijos leidžia vis labiau paįvairinti racioną, o drauge – išbandyti dar neragautus ir, svarbiausia, naudingus organizmui skonius. Jeigu Jūsų akis parduotuvėje ar kavinėje užklius už kurio nors čia išvardinti grybo, nepraleiskite progos išmėginti šio vitaminų ir mineralų grynuolio.

Česnakas – ne tik imunitetui stiprinti

Česnakas – ne tik imunitetui stiprinti

Viso pasaulio virtuvėse populiarus česnakas liaudės medicinoje neretai vadinamas natūraliu antibiotiku ir antioksidantu. Šio prieskoninio augalo vaistinės savybės buvo žinomos nuo seno. Česnaką vartoti ragino ir medicinos tėvu vadinamas Avicena.

Skaityti daugiau
Kas yra vitaminai ir kokia jų svarba organizmui

Kas yra vitaminai ir kokia jų svarba organizmui

Vitaminai, kas tai, kodėj jie tokie mums svarbūs ir kur juos rasti? Turbūt daugelis esate bent kartą gyvenime vartoję vitaminus – profilaktikai ar esant jų trūkumui organizme. Iki 1935-tųjų, kuomet atsirado pirmieji masinės gamybos vitaminai, trūkstant šių svarbių organizmui medžiagų žmonės jausdavo v ...

Skaityti daugiau

Straipsniai

Cholesterolis: kas kenkia, o kas padeda?

Cholesterolis: kas kenkia, o kas padeda?

Išgirdus žodį CHOLESTEROLIS, pirmiausiai kyla mintys apie jo mažinimą, riebų, nesveiką maistą ir žalą kraujotakai. Tačiau tai tik viena medalio pusė. Cholesterolis yra gyvybiškai svarbi medžiaga, kurios per mažas ar per didelis kiekis gali būti kenksmingas. Taigi kas yra c ...

Skaityti daugiau
Kelionių vaistinėlė. Ką būtina turėti?

Kelionių vaistinėlė. Ką būtina turėti?

Kelionės – puikus būdas pailsėti nuo įtempto gyvenimo būdo, spartaus tempo ir streso. Kad kelionė neapkarstų, rekomenduojama visapusiškai pasiruošti: pasidaryti skiepus skrendant į egzotines šalis, įsigyti sveikatos draudimo polisą ir... Susikomplektuoti vaistinėlę! Ga ...

Skaityti daugiau
Kaip dirbti sode, kad neskaudėtų sąnarių?

Kaip dirbti sode, kad neskaudėtų sąnarių?

Sodo darbai – puiki aktyvaus laisvalaikio forma, galinti prilygti treniruotei. Ši veikla ypač naudinga vyresnio amžiaus žmonėms: reguliari daržininkystė gali padidinti lankstumą, stiprinti sąnarius, gerinti protinę veiklą ar net mažinti širdies ligų riziką. Tačiau sodinimas ...

Skaityti daugiau
Liposominis vitaminas D. Kokia jo nauda?

Liposominis vitaminas D. Kokia jo nauda?

Vitaminas D – sunkiai iš aplinkos pasisavinama medžiaga. Neretai jo pritrūksta net fiziškai aktyviems ir sveikai besimaitinantiems žmonėms, tad norint palaikyti normalias organizmo funkcijas, gali prireikti maisto papildų kurso. Liposominis vitaminas D gali būt ...

Skaityti daugiau
Mylėti save: pavasariniai grožio ritualai namuose

Mylėti save: pavasariniai grožio ritualai namuose

Pavasaris – tai atsinaujinimo metas. Metas kai imame labiau rūpintis savo vidiniu ir išoriniu grožiu. Šia proga paruošėme Jums kelis grožio ritualų receptus, kuriuos galėsite atlikti namuose. Procedūros ne tik gali padėti susigrąžinti sveiSkaityti daugiau

Stresas karantino metu (ir ne tik): būdai, kaip suvaldyti

Stresas karantino metu (ir ne tik): būdai, kaip suvaldyti

Sumažėję socialiniai ryšiai, padidėjęs laikas, praleistas namuose, apribota galimybė judėti ir užsiimti mėgstamomis veiklomis ar baimė patekti į sergančiųjų sąrašą daugeliui žmonių kelią nerimą, o jautresniems – ir didelį kasdienį stresą. Jausti tokius jausmus yra normali organizmo reakcija į pasik ...

Skaityti daugiau
Jūsų žarnyno žodynas: probiotikai, sporabiotikai ir prebiotikai

Jūsų žarnyno žodynas: probiotikai, sporabiotikai ir prebiotikai

Žarnyno mikrofloros svarba žmogaus organizmui nenuginčijama. Sveiko žmogaus žarnyne aptinkama milijardai mikroorganizmų, kurie sudėjus sveria apie 2–4 kg! Visos šios bakterijos ne tik palaiko normalią žarnyno funkciją, bet ir šalina toksinus, padeda įsisavinti ir gaminti vitaminus bei yra svarbi imu ...

Skaityti daugiau
Kas yra vitaminai ir kokia jų svarba organizmui

Kas yra vitaminai ir kokia jų svarba organizmui

Vitaminai, kas tai, kodėj jie tokie mums svarbūs ir kur juos rasti? Turbūt daugelis esate bent kartą gyvenime vartoję vitaminus – profilaktikai ar esant jų trūkumui organizme. Iki 1935-tųjų, kuomet atsirado pirmieji masinės gamybos vitaminai, trūkstant šių svarbių organizmui medžiagų žmonės jausdavo v ...

Skaityti daugiau
Nematomas organizmo skydas – glaustai apie imunitetą

Nematomas organizmo skydas – glaustai apie imunitetą

Neretai sunkiausiai suprantami dalykai būna plika akimi neįžvelgiamos arba neapčiuopiamos materijos. Viena tokių – imuninė sistema. Turbūt visi žinome, kad tokia egzistuoja, kad ją turime ir kad ji saugo nuo ligų. Tačiau kaip veikia imunitetas? Kaip jį stiprinti? Kas yra tas nematomas skydas, ginan ...

Skaityti daugiau
Kas yra geležis ir kodėl jos kiekis organizme toks svarbus?

Kas yra geležis ir kodėl jos kiekis organizme toks svarbus?

Mieguistumas, chroninis nuovargis, apatija, išblyškusi oda, lūžinėjantys nagai ir slenkantys plaukai – atpažįstate save? Žmogaus organizme svarbią funkciją atlieka geležis, todėl šio mikroelemento trūkumas gali stipriai paveikti gyvenimo kokybę. Pakalbėkime, kas yra geležis i ...

Skaityti daugiau
Maisto papildai: kokiu paros metu geriausia juos vartoti?

Maisto papildai: kokiu paros metu geriausia juos vartoti?

Nusprendus vartoti vitaminus vertėtų atidžiau su jais susipažinti ir atkreipti dėmesį į jų vartojimo laiką: kokie vitaminai yra rytiniai, o kokius gerti vakare? Kokios konkrečios vitaminų rūšys yra rekomenduojamos vartoti su maistu, o kokių nevertėtų vartoti pavalgius?
Skaityti daugiau

Gydytojas Janas Hilbigas: nustokite nerimauti dėl nerimo

Gydytojas Janas Hilbigas: nustokite nerimauti dėl nerimo

Nerimas, slogi nuotaika, savigrauža – emocijos, pažįstamos daugeliui žmonių. Nors jų kyla dėl įvairiausių priežasčių, pateikiame 3 žmonių istorijas ir psichiatro psichoterapeuto Jano Hilbigo komentarus, kurie gali būti naudingi susiduriantiems su panašiomis situacijomis. Žin ...

Skaityti daugiau
Šiaurės citrinos – spanguolės

Šiaurės citrinos – spanguolės

Aukštapelkėse  auganti ir rugpjūčio pabaigoje uogas sunokinanti spanguolė – ne tik kisieliui virti. Skaisčiai raudonos uogos jau seniai žinomos kaip vitamino C šaltinis, natūralus antioksidantas.

Skaityti daugiau
Česnakas – ne tik imunitetui stiprinti

Česnakas – ne tik imunitetui stiprinti

Viso pasaulio virtuvėse populiarus česnakas liaudės medicinoje neretai vadinamas natūraliu antibiotiku ir antioksidantu. Šio prieskoninio augalo vaistinės savybės buvo žinomos nuo seno. Česnaką vartoti ragino ir medicinos tėvu vadinamas Avicena.

Skaityti daugiau
Magiškosios šeivamedžio uogos

Magiškosios šeivamedžio uogos

Šeivamedis – sausmedžių šeimai priklausantis vaistingas augalas, pavasarį pražystantis baltais ar gelsvais žiedais, į skėtį panašiose kekėse. Ypač vertinami  žiedai ir uogos naudojami medicinos, kosmetikos pramonėje.

Skaityti daugiau