Gydytojas V. Urbonas: Glitimo netoleravimas gali atsirasti bet kokiame amžiuje

 

Glitimo netoleravimas – problema, kuri gali varginti ir nuo gimimo, ir atsirasti tik senatvėje. Periodiškai atliekami tyrimai rodo, kad glitimo netoleravimas kasmet vargina vis daugiau žmonių visame pasaulyje, o Amerikoje ši problema fiksuojama net 15 proc. šalies gyventojų. Vieniems tai pasireiškia alergija, padidėjusiu jautrumu glitimo turintiems produktams, kitiems – net liga. Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Vaikų ligoninės filialo gastroenterologas doc. Vaidotas Urbonas teigia, kad labai svarbu nuolat klausyti savo organizmo siunčiamų signalų ir kviečių, rugių, miežių atsisakyti tik tada, kai jie turi įtakos gerai savijautai. Kaip reiktų tai pastebėti?

 
Glitimo netoleravimas gali pasireikšti įvairiais negalavimais, kurie, iš šalies žiūrint, rodos, visai nesusiję. Dažniausi glitimo netoleruojantys žmonės jaučia energijos trūkumą, yra pavargę (64 proc. respondentų) ir skundžiasi sutrikusia virškinimo trakto veikla (55 proc. tyrimo dalyvių), rodo Kennesaw State universiteto mokslininkų atlikto maisto papildo su virškinimo fermentais „EatEnjoy Gluten“ tyrimų rezultatai. Vaidotas Urbonas prie simptomų sąrašo prideda ir pilvo pūtimo jausmą, viduriavimą, rėmens priepuolius, apetito sutrikimus, svorio kritimą.

 
Nors kodėl atsiranda virškinimo sutrikimai, nuovargis ir kiti simptomai, mokslininkai nėra radę vieningo atsakymo, V. Urbonas daro prielaidą, kad jie gali kilti dėl fermento, kuris suskaido glitimą, stokos. Tokiu atveju organizmas kovoja su ne iki galo suskaidytu glitimo baltymu ir taip sukelia nemalonius pojūčius. O bloga savijauta, anot gastroenterologo, gali reikšti tris skirtingus sutrikimus: alergiją glitimui, celiakiją arba jautrumą glitimui ne dėl celiakijos.

 
Reikia „klausytis“ savo organizmo


„Alergija glitimui dažniausiai pasireiškia valgant kviečius. Mat jie – vienas labiausiai alergijas sukeliančių produktų, – pasakoja V. Urbonas, – kaip ir bet kokią alergiją maistui, alergiją glitimui diagnozuoti sudėtinga. Kol kas tyrimai, galintys paprastai ir greitai diagnozuoti šią problemą, neištobulinti. Vienintelis ir šiuo metu tiksliausias metodas yra „klausytis“ savo organizmo ir pastebint, kad suvalgius produktų, kuriuose yra kviečių, kyla rėmuo, jaučiami pilvo skausmai ar viduriuojama, atsisakyti tokio maisto. Retesniais atvejais alergija gali pasireikšti ir odos bėrimais, dusinimu. Esant tokiems simptomams atsisakyti kviečių privaloma nedelsiant.“

 
Kur kas rimtesnė situacija sergant celiakija – kviečių, miežių, rugių glitimo netoleravimu. Tai imuniteto sutrikimo liga, kai glitimo netoleravimas toks stiprus, kad gali daryti įtaką ne tik žmogaus savijautai, bet ir sveikatai. Gydytojo V. Urbono 2012 metais atlikti epidemiologiniai tyrimai parodė, kad Lietuvoje 1 iš 750 moksleivių serga celiakija, kuomet tais pačiais metais Europos šalių asociacijos, vienijančios sergančius celiakija, atliktų tyrimų rezultatai byloja, jog ši liga vargina net 1 iš 100 Europos gyventojų.

Pasak gydytojo, celiakija yra susijusi su daugeliu ligų: sąnarių, kepenų, žarnyno ligomis, kaulų tankio mažėjimu, mažakraujyste. „Esant šioms sveikatos problemoms, dažnai reikėtų pagalvoti ir apie celiakiją. Ji gali būti kitų ligų priežastis. Negydant celiakijos galimos komplikacijos, išsivystančios net į onkologinius susirgimus: storosios žarnos ar stemplės vėžį“, – ligos mastą apibūdina gydytojas.

„Trečiasis sutrikimas, kurio atsiradimui įtaką daro produktai, kurių sudėtyje yra glitimo, – jautrumas glitimui ne dėl celiakijos. Ši problema, skirtingai nei kitos, itin ryškių ir lengvai atpažįstamų simptomų neturi. Mat jos esmė – geresnė savijauta, nevartojant produktų su kviečiais. Tyrimai tokiu atveju nerodo jokių celiakijai ar alergijai būdingų požymių, tačiau žmogus, skundęsis, pavyzdžiui, virškinimo problemomis ar sąnarių skausmais, pasijunta geriau tada, kai nevartoja produktų su kviečių glitimu. Jautrumas glitimui ne dėl celiakijos – medicinos pasaulyje gana neseniai atsiradusi, tačiau jau nemažam kiekiui žmonių, tarp kurių ir dainininkė Lady Gaga bei tenisininkas Novakas Džokovičius, diagnozuota, problema“, – pasakoja V. Urbonas. 

 
Ginklas kovoje – griežta dieta


Glitimo netoleravimo gydymas, pasak gydytojo, yra griežta dieta. „Turintiems alergiją glitimui ar sergantiems celiakija nereikėtų valgyti nė trupinėlio duonos, sausainių, makaronų bei kitų produktų, kurių sudėtyje yra glitimo. Turintiems jautrumą glitimui ne dėl celiakijos dieta nėra tokia griežta – mažas  kąsnelis duonos nepadarys didelės įtakos jų sveikatai. Juolab, kad jiems reikia riboti tik produktus su kviečių glitimu“, – sako V. Urbonas.

Antrasis vis populiarėjantis variantas – randasi vis daugiau maisto papildų, padedančių suskaidyti baltymus. Tačiau net ir juos vartojant turintiems jautrumą glitimui ne dėl celiakijos užtektų tik mamos kepto „klasikinio“ torto gabalėlio ar poros „legendinių“ močiutės sausainių, o ne visos jų pintinės.

Straipsniai

Cholesterolis: kas kenkia, o kas padeda?

Cholesterolis: kas kenkia, o kas padeda?

Išgirdus žodį CHOLESTEROLIS, pirmiausiai kyla mintys apie jo mažinimą, riebų, nesveiką maistą ir žalą kraujotakai. Tačiau tai tik viena medalio pusė. Cholesterolis yra gyvybiškai svarbi medžiaga, kurios per mažas ar per didelis kiekis gali būti kenksmingas. Taigi kas yra c ...

Skaityti daugiau
Kelionių vaistinėlė. Ką būtina turėti?

Kelionių vaistinėlė. Ką būtina turėti?

Kelionės – puikus būdas pailsėti nuo įtempto gyvenimo būdo, spartaus tempo ir streso. Kad kelionė neapkarstų, rekomenduojama visapusiškai pasiruošti: pasidaryti skiepus skrendant į egzotines šalis, įsigyti sveikatos draudimo polisą ir... Susikomplektuoti vaistinėlę! Ga ...

Skaityti daugiau
Kaip dirbti sode, kad neskaudėtų sąnarių?

Kaip dirbti sode, kad neskaudėtų sąnarių?

Sodo darbai – puiki aktyvaus laisvalaikio forma, galinti prilygti treniruotei. Ši veikla ypač naudinga vyresnio amžiaus žmonėms: reguliari daržininkystė gali padidinti lankstumą, stiprinti sąnarius, gerinti protinę veiklą ar net mažinti širdies ligų riziką. Tačiau sodinimas ...

Skaityti daugiau
Liposominis vitaminas D. Kokia jo nauda?

Liposominis vitaminas D. Kokia jo nauda?

Vitaminas D – sunkiai iš aplinkos pasisavinama medžiaga. Neretai jo pritrūksta net fiziškai aktyviems ir sveikai besimaitinantiems žmonėms, tad norint palaikyti normalias organizmo funkcijas, gali prireikti maisto papildų kurso. Liposominis vitaminas D gali būt ...

Skaityti daugiau
Mylėti save: pavasariniai grožio ritualai namuose

Mylėti save: pavasariniai grožio ritualai namuose

Pavasaris – tai atsinaujinimo metas. Metas kai imame labiau rūpintis savo vidiniu ir išoriniu grožiu. Šia proga paruošėme Jums kelis grožio ritualų receptus, kuriuos galėsite atlikti namuose. Procedūros ne tik gali padėti susigrąžinti sveiSkaityti daugiau

Stresas karantino metu (ir ne tik): būdai, kaip suvaldyti

Stresas karantino metu (ir ne tik): būdai, kaip suvaldyti

Sumažėję socialiniai ryšiai, padidėjęs laikas, praleistas namuose, apribota galimybė judėti ir užsiimti mėgstamomis veiklomis ar baimė patekti į sergančiųjų sąrašą daugeliui žmonių kelią nerimą, o jautresniems – ir didelį kasdienį stresą. Jausti tokius jausmus yra normali organizmo reakcija į pasik ...

Skaityti daugiau
Jūsų žarnyno žodynas: probiotikai, sporabiotikai ir prebiotikai

Jūsų žarnyno žodynas: probiotikai, sporabiotikai ir prebiotikai

Žarnyno mikrofloros svarba žmogaus organizmui nenuginčijama. Sveiko žmogaus žarnyne aptinkama milijardai mikroorganizmų, kurie sudėjus sveria apie 2–4 kg! Visos šios bakterijos ne tik palaiko normalią žarnyno funkciją, bet ir šalina toksinus, padeda įsisavinti ir gaminti vitaminus bei yra svarbi imu ...

Skaityti daugiau
Kas yra vitaminai ir kokia jų svarba organizmui

Kas yra vitaminai ir kokia jų svarba organizmui

Vitaminai, kas tai, kodėj jie tokie mums svarbūs ir kur juos rasti? Turbūt daugelis esate bent kartą gyvenime vartoję vitaminus – profilaktikai ar esant jų trūkumui organizme. Iki 1935-tųjų, kuomet atsirado pirmieji masinės gamybos vitaminai, trūkstant šių svarbių organizmui medžiagų žmonės jausdavo v ...

Skaityti daugiau
Supermaistas – grybai

Supermaistas – grybai

Hipokratas yra pasakęs: „Tegu maistas būna tavo vaistas, o vaistas – tavo maistas“. Visavertės mitybos reikšmę organizmui suprantame visi, tačiau kiek žinome apie konkrečių produktų naudą? Šį kartą kviečiame susipažinti su dar mažai žinomais, tačiau sparčiai populiarėjančia ...

Skaityti daugiau
Nematomas organizmo skydas – glaustai apie imunitetą

Nematomas organizmo skydas – glaustai apie imunitetą

Neretai sunkiausiai suprantami dalykai būna plika akimi neįžvelgiamos arba neapčiuopiamos materijos. Viena tokių – imuninė sistema. Turbūt visi žinome, kad tokia egzistuoja, kad ją turime ir kad ji saugo nuo ligų. Tačiau kaip veikia imunitetas? Kaip jį stiprinti? Kas yra tas nematomas skydas, ginan ...

Skaityti daugiau
Kas yra geležis ir kodėl jos kiekis organizme toks svarbus?

Kas yra geležis ir kodėl jos kiekis organizme toks svarbus?

Mieguistumas, chroninis nuovargis, apatija, išblyškusi oda, lūžinėjantys nagai ir slenkantys plaukai – atpažįstate save? Žmogaus organizme svarbią funkciją atlieka geležis, todėl šio mikroelemento trūkumas gali stipriai paveikti gyvenimo kokybę. Pakalbėkime, kas yra geležis i ...

Skaityti daugiau
Maisto papildai: kokiu paros metu geriausia juos vartoti?

Maisto papildai: kokiu paros metu geriausia juos vartoti?

Nusprendus vartoti vitaminus vertėtų atidžiau su jais susipažinti ir atkreipti dėmesį į jų vartojimo laiką: kokie vitaminai yra rytiniai, o kokius gerti vakare? Kokios konkrečios vitaminų rūšys yra rekomenduojamos vartoti su maistu, o kokių nevertėtų vartoti pavalgius?
Skaityti daugiau

Gydytojas Janas Hilbigas: nustokite nerimauti dėl nerimo

Gydytojas Janas Hilbigas: nustokite nerimauti dėl nerimo

Nerimas, slogi nuotaika, savigrauža – emocijos, pažįstamos daugeliui žmonių. Nors jų kyla dėl įvairiausių priežasčių, pateikiame 3 žmonių istorijas ir psichiatro psichoterapeuto Jano Hilbigo komentarus, kurie gali būti naudingi susiduriantiems su panašiomis situacijomis. Žin ...

Skaityti daugiau
Šiaurės citrinos – spanguolės

Šiaurės citrinos – spanguolės

Aukštapelkėse  auganti ir rugpjūčio pabaigoje uogas sunokinanti spanguolė – ne tik kisieliui virti. Skaisčiai raudonos uogos jau seniai žinomos kaip vitamino C šaltinis, natūralus antioksidantas.

Skaityti daugiau
Česnakas – ne tik imunitetui stiprinti

Česnakas – ne tik imunitetui stiprinti

Viso pasaulio virtuvėse populiarus česnakas liaudės medicinoje neretai vadinamas natūraliu antibiotiku ir antioksidantu. Šio prieskoninio augalo vaistinės savybės buvo žinomos nuo seno. Česnaką vartoti ragino ir medicinos tėvu vadinamas Avicena.

Skaityti daugiau
Magiškosios šeivamedžio uogos

Magiškosios šeivamedžio uogos

Šeivamedis – sausmedžių šeimai priklausantis vaistingas augalas, pavasarį pražystantis baltais ar gelsvais žiedais, į skėtį panašiose kekėse. Ypač vertinami  žiedai ir uogos naudojami medicinos, kosmetikos pramonėje.

Skaityti daugiau