Ciberžolė ir kurkuminas: ką reikėtų apie juos žinoti

 

Ciberžolė ir kurkuminas – ypač populiarūs prieskoniai, žinomi dėl naudos žmogaus organizmui. Abu prieskoniai, galima sakyti, dabar išgyvena savo aukso amžių, todėl juos dažnai pamatysite kulinarinėse laidose, ant maisto papildų pakuočių ar reklamose. Ciberžolė ir kurkuminas – dėmesio verti geros savijautos ingredientai, tad siūlome juos panagrinėti išsamiau.

Dažinė ciberžolė (turmeric arba curcuma longa) – tai Pietų Azijoje auganti imbierinių šeimos augalų genties atstovė. Dažniausiai ciberžolę rasite miltelių pavidalu: natūrali ciberžolės šaknis išverdama, išdžiovinama ir sumalama. Ciberžolė jau tūkstančius metų naudojama Indijos virtuvėje ir ajurvedoje, tačiau tik pastaruoju metu vis labiau kalbama apie augalo naudą organizmui.

Dažinė ciberžolė padeda palaikyti normalią:
•    imuninės sistemos veiklą;
•    kepenų veiklą.
•    plaučių ir viršutinių kvėpavimo takų veiklą;
•    širdies veiklą bei normalią kraujo cirkuliaciją;
•    nervų sistemos veiklą.

Kurkuminas (curcumin) yra ciberžolės dalis, suteikiantis vaiskiai gelsvą spalvą. Jis išgaunamas iš išdžiovintos ciberžolės šaknies. Vieną šaknį sudaro maždaug 2–5 % kurkumino. Šis ekstraktas dažnai naudojamas kaip natūralus dažiklis, taip pat jo rasite kosmetikoje. Taigi ciberžolė ir kurkuminas nėra tas pats: ciberžolė yra augalas, o kurkuminas – vienas iš jo cheminių junginių, pagrindinė aktyvioji medžiaga.

Ciberžolėse galima rasti kurkumino ir kitų kurkuminoidų: šakniastiebiuose apie 22,21–40,36 mg / 1 g, o šakniagumbiuose – 1,94 mg / 1 g. Kurkuminas vadinamas aktyviuoju ciberžolės junginiu – tai natūralus fenolis, didesnę koncentraciją turintis ekstrakte nei milteliuose (plg.: miltelių pavidalo ciberžolėje yra apie 3 mg kurkuminoidų, o šaknų ekstrakte – iki 400 mg).

Kurkuminas nėra tirpus vandenyje, todėl jis prastai įsisavinamas į kraują. Viena plačiai paplitusi rekomendacija – vartoti jį kartu su piperinu, kurio yra juoduosiuose pipiruose. Dėl šios priežasties kurkumino papildai neretai „komplektuojami“ su šiais ingredientais. Tačiau, svarbu žinoti, jog piperinas gali sudirginti virškinimo traktą, o vartojant su kitais vaistais gali padidinti žarnyno pralaidumą, tad turintiems jautrų skrandį reiktų atidžiai stebėti savijautą.



Kurkuminas taip pat gali būti vartojamas su aliejais, nes yra tirpus riebaluose. Tačiau bet kokie riebalai nėra tinkami – vartokite kurkuminą su žuvų taukais (įprasta doze) arba alyvuogių ar kokosų aliejumi (puse arbatinio šaukštelio), bet ne riebiu maistu ar kitokiais riebalais.

Mokslas nuolat tobulėja, todėl atsiranda daugybė būdų bei formulių, padedančių geriau įsisavinti įvairias medžiagas be pagalbinių ingredientų.⁠ Kadangi kurkuminas tirpus riebaluose, jis gali būti susmulkintas iki labai smulkių mikrodalelių ir sumaišomas su ciberžolės eteriniu aliejumi.

Ciberžolė ir kurkuminas gali ne tik padėti, bet ir turėti šalutinį poveikį. Suvartojus didesnę dozę nei leidžiama, gali atsirasti pykinimas ir virškinimo trakto nusiskundimai, todėl visada atidžiai perskaitykite vartojimo instrukcijas ir laikykitė jų. Venkite ciberžolės, jeigu turite tulžies pūslės akmenligę, tulžies latako obstrukciją ar sergate debetu. Taip pat ciberžolė skystina kraują, mažina krešėjimą, todėl įvairūs gaminiai iš šio augalo ir maisto papildai su ciberžole nerekomenduojami turintiems krešumo problemų ir bent dvi savaites prieš / po operacijų.

Ir pabaigai – visada skaitykite sudėtį. Ne visi parduodami produktai yra natūralūs. Neretai į pigesnius ciberžolės miltelius dedamos priemaišos, kurios gali kenkti. Pavyzdžiui, tokie užpildai kaip kasavos krakmolas, miežiai, kviečių ar rugių miltai žmonėms, netoleruojantiems glitimo, gali sukelti nemalonių pojūčių.