Česnakas – ne tik imunitetui stiprinti

Česnakas – ne tik imunitetui stiprinti

Česnakas – ne tik imunitetui stiprinti

Viso pasaulio virtuvėse populiarus česnakas medicinoje neretai vadinamas natūraliu antibiotiku ir antioksidantu. Šio prieskoninio augalo vaistinės savybės buvo žinomos nuo seno. Česnaką vartoti ragino ir medicinos tėvu vadinamas Avicena.

Specifinį ir ilgai išliekantį kvapą česnakui suteikia sieros turintis alicinas. Ši medžiaga – gana stiprus baktericidas, stabdantis įvairius destrukcinius procesus virškinamajame trakte.

Česnakuose yra iki 0,3 proc. glikozido alijino, 0,4-2 proc. eterinio aliejaus, fitosterinų, flavonoidų, vitaminų C, B, PP, inulino, karotino, magnio, kalcio, kalio, mangano, cinko, geležies.

Medicinos pramonėje iš česnako gaminami užpilai, tinktūros, milteliai, sausas ekstraktas.

Česnakai pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, geba stabdyti bakterijas, naikina grybelius, parazitus. Česnakai vartojami virškinimui reguliuoti, mažina puvimo ir rūgimo procesus žarnyne, pagerina apetitą.

Augalas turi į antibiotikus panašiai veikiančių sulfidų, todėl yra tinkamas infekcijoms gydyti.

Česnakas profilaktiškai vartojamas nuo daugelio ligų – slogai, kosuliui, gripui gydyti, uždegiminiams burnos ertmės procesams. Kramtomas česnakas per kelias minutes sunaikina  visas burnoje esančias bakterijas.

Česnakas gerina bendrą savijautą, teigiamai veikia širdies ir imuninę sistemą, padeda išlaikyti sveiką kraujo cirkuliaciją. Šis augalas taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje, apsaugo kraujagysles ir širdį nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, todėl mažėja onkologinių susirgimų tikimybė. Česnakas gerina smegenų veiklą, stiprina imuninę sistemą.

Šiuo prieskoniniu augalu gydomi ir vabzdžių ir gyvačių įkandimai.

Leave a Comment

Jūsų el. paštas nebus skelbiamas.