Erškėtuogės – ne tik geros nuotaikos užtaisas

 

Erškėtuogės vertinamos jau nuo seno. Tikėta, kad šios uogos puikiai padeda nuo blogos nuotaikos, bet sutvirtinti organizmą.

Erškėtuogės turtingos organinių rūgščių (linolo, linoleno, citrinos, obuolių, stearino, palmitino, arachino), mikroelementų (kalio, kalcio, geležies, cinko, vario, kobalto, mangano, aliuminio, natrio, seleno ir kt.), pektinų, vitaminų C, P, PP, B, K, E. Pagal vitamino C kiekį savo sudėtyje šios uogos puikuojasi pirmoje vietoje, aplenkdamos citrusinius vaisius.

Erškėtuogės stiprina organizmą, varo skysčius, kovoja su uždegimais ir turi baktericidinį poveikį; stiprina kapiliarus ir kraujagyslių sieneles. Šios uogos skatina audinių regeneraciją, mažina nervinių ligų riziką.

Erškėčiai gelbsti nuo išsekimo, mažakraujystės, hipertonijos, inkstų, kepenų ir tulžies pūslės ligų, taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje bei gerina regą.

Erškėtuogių nuoviras, kaip multivitamininis preparatas, padeda organizmui apsisaugoti nuo infekcijų susirgimų, pasižymi tonizuojančiu poveikiu, apsaugo nuo aterosklerozės vystymosi, stimuliuoja lytinių liaukų funkcijas, stiprina kraujagysles.

Didžioji dalis vitaminų kaupiasi šio augalo uogose, tačiau medicinoje naudojami ir erškėčių lapai, žiedai, šaknys. Vaisiai renkami visiškai subrendę, ir rinkti reikia juos jau iki pašąlant, nes šalnų pakąsti vaisiai gydymui nebetinka.

Iš šviežių erškėčių uogų verdamas sirupas, spaudžiamos sultys.